Dietist
Dietister har djupgående kunskap om näringslära kombinerat med dietetik och samtalsmetodik. Med hjälp av evidensbaserade metoder kan de öka människors livskvalitet samt förebygga och behandla olika sjukdomar och risktillstånd.
Genom samtalet om mat ger de vägledning i hur de nordiska näringsrekommendationerna kan omvandlas till verklighet utifrån den individ vi möter. De kan även erbjuda stöd kring tolkning av kostbudskap i media och därmed stötta individer att känna sig trygga i vilken information som är att lita på.
Vad gör en dietist?
Dietistens unika kompetens, där kunskap om näringslära kombineras med dietetik och samtalsmetodik, kan öka människors livskvalitet samt förebygga och behandla olika sjukdomar och risktillstånd.
Utbildning
Dietistprogrammet är en treårig yrkesutbildning som omfattar 180 högskolepoäng och har både en naturvetenskaplig- samt samhällsvetenskaplig profil.
Efter dietistexamen finns möjlighet att läsa vidare en magister- eller masterexamen. Den ger behörighet att sedan söka till forskarutbildning (doktorandutbildning).
Utbildning
Kostvetenskap, dietetik och klinisk nutrition utgör utbildningens huvudområden. Här inkluderas ämnen som näringslära, livsmedelsvetenskap, kostsociologi, psykologi, fysiologi och dietetik.
Senast uppdaterad: 6 december 2023
Fick du hjälp av informationen på denna sida?